Är du på jakt efter färg som du kan använda på metall? Då har du tveklöst kommit rätt. Här kommer du att få läsa om alla de egenskaper som metallfärg har och även få information om vilka användningsområden som färgen passar till.

Vad är metallfärg?

Innan du sätter igång att måla eller ens välja färg till ditt underlag är det viktigt att du förstår vad metallfärg faktiskt är. Vill man måla på trä så fungerar de allra flesta färger, men detsamma gäller inte för just metall. Här krävs det istället en färg som har helt andra egenskaper – egenskaper som faktiskt går hand i hand med materialet som de ska användas på. En färg som ska användas för trä är t.ex. väldigt luftig av sig för att låta möbeln eller snickerierna få andas. Trä är ett levande material som behöver kunna släppa ut fukt som har bildats, men metall lever inte på något sätt och därför måste färgen istället vara helt tät.

Det finns metallfärg för både inomhusbruk och för utomhusbruk. Den metallfärg som används utomhus är vanligtvis högblank, men andra alternativ finns om så önskas. När färgen har torkat får den en mycket hård yta som skyddar och förhindrar att färgen flagnar.

Olika typer av metallfärg

Det finns mängder med olika typer av metallfärger att välja mellan där alla har olika konsistens, användningsområden och kulörer. Här kan man välja mellan färg som går bra att applicera direkt på metallen, även om det så finns rost eller har blivit en rostbildning. Det finns även färger där man först behöver göra ett grundarbete om ytan som ska målas har rostat.

Skulle det vara så att du använder dig av en metallfärg som kräver förarbete och som inte går att använda direkt på rost behöver du först se till att rostskyddsmåla. Det betyder att metallen som du ska måla på ska ha ett skyddande lager som förhindrar fukt och bakterier från att tränga in och därmed orsaka just rostproblem. Rekommenderat är att man målar två gånger med rostskyddsfärg innan man applicerar den vanliga metallfärgen.

Viktigt att komma ihåg är att säkerställa så att rostskyddsfärgen är helt torr innan man målar med metallfärgen. Det får inte vara det minsta lilla fukt, eftersom detta annars kommer stängas in under färgen och bilda bubblor. Bubblorna i sin tur kommer se till så att föremålet rostar.

Användningsområden

Det finns många olika tillfällen då man kan vara i behov av metallfärg. Metallfärg kan användas både inomhus och utomhus, vilket ger den mycket flexibilitet. Här nedan hittar du en lista på ett flertal tillfällen då metallfärgen kan hjälpa dig att fräscha till ditt hem.

Tak – Idag är det mycket vanligt att hus och bostäder har tak som är tillverkade i plåt och metall. Eftersom ett tak får utstå väldigt mycket påfrestningar dag ut och dag in så uppstår det vanligtvis en hel del slitage. Taket utgör en väldigt stor del av huset och är det inte snyggt och prydligt kan hela husets karaktär bli till det sämre. Vill du fräscha upp ditt tak på ett enkelt och väldigt snabbt sätt så kan du alltså ta hjälp av metallfärg. Säkerställ att metallfärgen som du väljer att köpa är specifikt framtagen för utomhusbruk för att få till de rätta egenskaperna som krävs.

Skorsten – Många hus har idag en skorsten. Skorstenar är vanligtvis väldigt fina och en snygg detalj på huset, även om skorstenen kanske inte alltid kommer till användning. Idag bryr man sig lika mycket om husets utsida som man bryr sig om insidan och en tråkig och rostig skorsten kan mycket väl dra ner hela hemmet. Nu är det inte alla skorstenar som är tillverkade i metall och plåt, men det brukar ändå finnas en hel del plåtdetaljer som man kan fokusera på. Metallfärg kan få din skorsten att se ny och fräsch ut.

Grindar – Ditt hus är i tipptopp, men grinden runt bostaden ser bara värre och värre ut för varje dag. Ibland kan grindarna inte bara flagna i färg, utan kan även börja rosta. Metallfärg kan med fördel användas om du vill få din grind att se som ny ut igen. Beroende på vilken färg du köper kan du först behöva rostskyddsmåla innan du applicerar metallfärgen. Metallfärg för utomhusbruk är vattenavstötande och förhindrar därför att ditt staket fortsätter sin rostbildning.

Utemöbler – Sommarens tid är här och som de flesta svenskar vet så är det då häng i trädgården och sena grillkvällar som gäller. Under höst- och vinterhalvåret har utemöblerna fått ta en hel del stryk och detta även om man har varit duktig och täckt över de med en presenning. För att få nytt liv i dina utemöbler kan du använda dig av metallfärg. Metallfärg kommer i alla möjliga färger så om du vill ha gröna, blå, rosa, vita eller svarta möbler är detta inget problem.

Användningsområden inomhus

Som tidigare nämnt kan metallfärg också användas inomhus, men se då till att du väljer en färg som är framtagen för just detta. Metallfärg inomhus kan användas för att t.ex. måla om möbler, fräscha upp element eller för att måla om det där soffbordet som börjar se så tråkigt ut. Viktigt att komma ihåg är att köpa en metallfärg som tål höga temperaturer om det är så att du ska använda den på element eller i andra sammanhang där föremålet som målas ska utsättas för värme. På så sätt säkerställer du att det är skyddat och får därmed en längre (och säkrare) livstid.