Rost uppstår när metall kommer i kontakt med vatten eller med luft som är fuktig. Det gäller sällan om det sker vid ett enstaka tillfälle, utan kräver oftast fuktiga miljöer under en längre tid. Metall rostar dock inte enbart av vattnet och fukten i sig, utan det krävs också syrgas. Syrgas kan man t.ex. finna i luften så väl som i vattnet.

Hur lång en rostprocess pågår är svårt att säga. Mycket hänger på vilken typ av metall det är men även yttre faktorer har betydelse. Det är bevisat att metall och järn rostar betydligt snabbare om det är så att det även finns salt med i bilden. Det betyder inte att man har stått och hällt salt i närheten av föremålet, utan det kan handla om att fukten i luften innehåller salt. Det sägs även att luftföroreningar kan påverka hur snabbt ett föremål rostar. Ju renare luften är, desto svårare är det.

Varför uppstår rost?

Som ovan nämnt kan rost uppstå av ett flertal olika orsaker, men enkelt förklarat kan man säga att en rostbildning börjar av att ett metallföremål har utsatts för fukt. Det kan vara så att föremålet inte är ordentligt tätat eller att det inte har blivit behandlat med rostskyddsfärg och metallfärg, vilket i sin tur har lett till att fukt har kunnat ta sig in och rostprocessen har därmed påbörjats. I många grundskolor i Sverige får barn själva experimentera med just rost. Ett vanligt experiment är att en spik eller annat föremål av järn smörjs in med olja och vax, medan ett annat är helt obehandlat. Föremålen utsätts sedan för fukt och här är det tydligt att den behandlade spiken har klarat sig undan med bravur.

Att smörja in bilen, båten eller utemöblerna med olja är dock ingen hit och alltså ingenting som man ska testa på. Istället är det betydligt bättre att man ser till att se över sina föremål i järn/metall och behandla dessa så fort man märker att rost har uppstått.

Förhindra att rost uppstår

Det finns flera sätt att gå tillväga för att förhindra att rost uppstår.

1. Det första man ska tänka på är att försöka rostskydda sina föremål innan det ens finns möjlighet för rost att tränga sig in. Det kan man göra med en så kallad rostskyddsfärg som går att köpa hos de flesta färghandlare. Gäller det t.ex. ett fordon kan det dock vara bäst att lämna in bilen till en firma som gör jobbet åt dig.

2. Ett tips för att förhindra rost är att man försöker tvätta av föremålen så ofta som möjligt. När du tvättar ser du till att saltet försvinner, men glöm inte bort att det är viktigt att även torka av föremålet efter att du är klar.

3. Metallfärg är ett utmärkt sätt att förhindra så att föremål börjar rosta. Färgen är enkel att arbeta med, men precis som med alla andra färger så krävs det först ett bra förarbete för att resultatet ska bli hållbart. Till skillnad från många andra färger så är metallfärgen helt tät. Det betyder att den bildar en mycket hård och vattenavstötande yta där fukt varken kan komma in eller ut. Se till att föremålet är 100 % torrt innan du målar. Finns det fukt kvar kommer du att stänga in detta och skapa rost istället för att förebygga.

Vad gör du om något har rostat?

Ibland kan man inte undvika att föremål rostar, men då är det viktigt att man agerar relativt snabbt för att förhindra att rostbildningen fortsätter och förstör föremålet helt och hållet. Här nedan får du tips på hur du ska gå tillväga för att fixa till taket, staketet, cykeln eller vad det nu än må vara.

Tid – Rost kan agera väldigt snabbt om det vill sig illa och det är ingen idé att låta det dra ut mer på tiden. Om rosten sprider sig allt för mycket finns det en chans att hela konstruktionen på föremålet kommer till skada. Rost behöver dock inte alltid vara synligt. Ibland kan rost faktiskt visa sig genom att bucklor och bubblor ha uppstått under färgen.

Vikten av ett bra underarbete – Har du ett föremål som redan har rostat är det dags att få bort detta omgående. Det första du ska börja med är att rengöra föremålet och använda dig av en stålborste eller skrapa för att få bort rosten och färg som kan sitta löst. Därefter är det viktigt att du slipar med sandpapper och var inte slarvig i ditt arbete. När underarbetet är klart så rengör du med målartvätt. Se till att du sköljer noga.

Vad säger väderleksrapporten? – Ska du måla med metallfärg utomhus kan du behöva ha koll på vädret. Om det regnar eller är dagg ute är risken stor att du kommer att få in fukt under färgen som du sedan kapslar in. Satsa på att måla en dag som är så torr som möjligt, men undvika alldeles för heta sommardagar.

Målning – Nu är det äntligen dags att måla om! Se till att du har valt en färg som du känner dig nöjd med och säkerställ att glansgraden är den som du önskar. Metallfärg kan nämligen komma i allt från en blank till en väldigt matt yta. Här kan du även välja om du vill ha en metallfärg som redan är rostskyddande i grunden, vilket betyder att du inte kommer behöva en grundfärg eller en rostskyddande täckfärg, eller om du hellre föredrar att jobba i flera lager. Se till att du inte snålar med färgen och kom ihåg att satsa på flera skikt.